Avocații de la Harvard cred că pot rezolva cea mai mare problemă de pe internet

de: Alexandru Puiu
12 06. 2019

Pirateria de conținut digital este interzisă în aproape fiecare colț al mapamondului, dar opinia despre această practică pare să se schimbe.

În cazul în care ai descărcat vreodată un film de pe internet sau un album al formației preferate, s-ar putea să empatizezi cu rezultatele unui studiu recent realizat pe avocați de la Harvard. În opinia lor, pirateria ocazională ar trebui acceptată din punct de vedere etic. Aparent, nu face rău nimănui. Legea este puțin probabil să se schimbe, dar nu este exclus ca astfel de concluzii să dea startul unei modificări de mentalitate cu consecințe pe termen lung.

În teorie, știi că nu este bine să piratezi. Indiferent dacă faci asta de un an sau de cinci. Îți dai seama că ai greșit, iar legea este foarte clară pe marginea acestui subiect. Partea interesantă ține însă de etica morală a gestului respectiv. Cât de mult rău faci prin descărcarea ilegală a unui film?

Această întrebare a fost adresată într-un studiu inițiat de Prof. Dariusz Jemielniak și Dr. Jérôme Hergueux printre avocați de la Harvard. Rezultatele studiului au fost publicate în The Information Society. Mai mult de 100 de avocații care studiază la Harvard pentru obținerea Masteratului în drept internațional au trecut printr-un chestionar aparent simplu. Toate întrebările au gravitat în jurul unor scenarii de piraterie, iar cei intervievați trebuiau să aprecieze pe o scară de la 1 la 5, dacă acel comportament este imposibil de acceptat sau foarte rezonabil.

Scenariile expuse au inclus descărcarea unui film sau serial TV care nu este disponibil pentru vizionare prin mijloace legale. S-a expus și piratarea de muzică pentru că pur și simplu nu ai bani să o cumperi. Au fost întrebări legate de piratare în scopuri educaționale sau, în cazuri extreme, pentru monetizare. Nu mai puțin de 19 scenarii au fost expuse avocaților de la Harvard.

Concluziile au fost surprinzătoare, în contextul în care te-ai fi așteptat ca niște persoane cu o educație atât de strictă precum cea de la Harvard să fie 100% împotriva pirateriei. În final, media tuturor răspunsurilor a fost de 3,23. Asta înseamnă că tinde spre acceptarea piraterie ca o practică rezonabilă din punct de vedere etic.

”Am descoperit că partajarea de fișiere digitale este văzută, în proporție semnificativă, ca fiind acceptabilă din punct de vedere etic printre avocații intervievați. Singura excepție notabilă a constat în încălcarea drepturilor de autor în scop comercial”, a concluzionat studiul.

Punctual, cei mai mulți au considerat rezonabilă piratarea unor filme sau seriale pe care nu le găsești pentru achiziție în mod legal, cum se întâmplă în România cu multe dintre serialele de la TV din SUA. Pe locul al doilea, a urmat piratarea de conținut digital din lipsa un mijloace financiare pentru a-l achiziționa. Pe poziția a treia în top a intrat ca fiind rezonabilă piratarea în scop educațional.

Ca o particularitate interesantă, când vine vorba de piratarea de software, 71% din participanții la studiu sunt de părere că gestul este foarte condamnabil. În privința descărcării unui show TV care nu e disponibil legal, 58% au afirmat că gestul este foarte rezonabil. În momentul în care au fost întrebați dacă piratează sau au prieteni care piratează seriale de pe internet, 95% din avocații de la Harvard au răspuns afirmativ, deși au adăugat că o fac ”pentru uz personal”. ”Aceste rezultate suportă ideea de decriminalizare în domeniul legislației de copyright.”, concluzionează studiul americanilor.